Open Call in HDLU-Croatian Association of Visual artists to select artists for the European Exhibition 2015

News & Events

Open Call in HDLU-Croatian Association of Visual artists to select artists for the European Exhibition 2015

2014-11-03

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA

EUROPSKOJ IZLOŽBI

„THE CITY AND ME“

u sklopu EU projekta CreArt

EU projekt CREART – Mreža gradova za umjetničko stvaranje

(Program Kultura 2007.-2013.)

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. - 2017. godine, a tijekom posljednjih mjeseci razvio se u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija, predstavnik je kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnog stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i  radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove. Više o projektu možete saznati  ovdje

 

Jedna od vodećih aktivnosti projekta je putujuća CreArt izložba umjetnika, predstavnika svih 13 gradova partnera. Kustos, treće po redu, CreArt europske izložbe 2015. godine bit će  Lucas Cuturi, a njegov kustoski koncept referira se na temu „The city and me“.

Izložba 2015. održat će se u Pardubicama (CZ) – srpanj/kolovoz, Linzu (AT) – rujan/listopad, Genovi (IT) – studeni/prosinac.

 

Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu. HDLU je u 2014. na europskoj izložbi predstavio Anu Hušman te Fokus grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović), a u rujnu 2014. ugostio je Creart izložbu White Noise, Black Words. Tijekom trajanja projekta, na ukupno 13 izložbi bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

 

 

 

 

 

 

UPUTE ZA SUDJELOVANJE I PRIJAVU

 

Pravo sudjelovanja

Za sudjelovanje na izložbi mogu se prijaviti svi aktivni članovi HDLU-a.

 

Osigurani troškovi

Odabrani umjetnici imaju pravo sudjelovati na jednom otvorenju izložbe s plaćenim troškovima putovanja, smještaja i hrane. Eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik. Brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe.

 

Prijava i rokovi

Prijava treba sadržavati:

-          ispunjeni i potpisani prijavni obrazac koji sadrži sljedeće:

  • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja
  • kratki opis rada na engleskom jeziku
  • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo)
  • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja

-          pet fotografija referentnih radova (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu)

 

 

Prijavni obrazac (potpisan i skeniran) zajedno s fotografijama dostavljaju se najkasnije do 10.12.2014. isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: hdlu.events@gmail.com s naznakom: CREART IZLOŽBA 2015. Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

 

Postupak odabira:

-       HDLU, kao svaki grad partner, temeljem zaprimljenih prijava čini predselekciju 10 umjetnika;

-       europska kustoska komisija od 10 predloženih odabire 5 umjetnika;

-       kustos Lucas Cuturi od predloženih 5 umjetnika iz svakog grada odabire 1 do 3 umjetnika;

-       konačni odabir umjetnika očekuje se do kraja veljače 2015.;

-       kustos bira radove  odabranih umjetnika za izložbu, najkasnije do kraja ožujka 2015.

 

Kontakt osoba za pitanja vezana uz prijavu: Milena Tabula,

e-mail: tabulamilena@gmail.com, mob:  0992642564