Evropský den tvořivosti si s vámi letos bude hrát!

News & Events

Evropský den tvořivosti si s vámi letos bude hrát!

2015-03-19

Pardubice se letos již potřetí zapojí do Evropského dne tvořivosti. Oslavy mají pro letošní rok společný motiv a tím je město. A není to náhodou - za několik měsíců, přesně 30. června, bude v Pardubicích slavnostně zahájena mezinárodní evropská putovní výstava projektu CreArt, jejíž téma je Město a já!

Už 21. března 2015 ve 14 hodin odstartuje v režii spolku Offcity uprostřed Pernštýnského náměstí akce Cesta do města, což je hra o městě ve městě a pro všechny, kdo si chtějí hrát. „Chceme, aby lidé zapojili všechny své smysly, poznali nepoznané a vydali se s námi na cestu po starém pardubickém městě a jeho okolí. A pokud si někdo myslí, že to tu zná jako své boty, přesvědčíme ho o opaku,“ říká náměstek primátora zodpovědný za kulturu Jakub Rychtecký. Poznávací hra o městě bude zakončena v Parku na Špici piknikem – tedy dobroty s sebou!

Další novinkou letošního roku bude program v režii studentů brněnské FaVU VUT spolu s Jennifer Helia De Felice, doktorandkou Ateliéru performance, a Lenkou Klodovou, vedoucí Ateliéru tělový design. Desítka umělců představí svůj různorodý přístup k veřejnému prostoru. Společným motivem jejich práce bude zkoumání dosud neznámého města a umělecká reakce na něj. Formálně se bude jednat o akční umění, tedy performance a happeningy, a krátkodobé instalace a intervence. Festival bude dvoudenní. Prezentace pro veřejnost se uskuteční v pátek 27. března od 16 do 18 hodin na Pernštýnském náměstí a v sobotu 28. března od 16 do 18 hodin na třídě Míru.

Den kreativity je součástí mezinárodního programu CreArt a Pardubice jsou jedním z jeho zakladatelských měst. Hlavním cílem tohoto programu je rozvoj kreativity v evropském kontextu a vznik sítě evropských měst, která aktivně podporují výměnu zkušeností mezi umělci, zaměstnanci kulturních institucí a veřejností, především v oblasti vizuálního umění. A to nejen v průběhu trvání projektu podporovaného Evropskou unií, ale i v letech dalších.

„Pro mladé české umělce je obtížné prosadit se na současném trhu umění ještě během studií nebo krátce po ukončení školy. Zatímco v západní Evropě běžně fungují propracované programy, které nabízejí mladým tvůrcům krátkodobou finanční, ubytovací či materiálovou výpomoc, v českém prostředí se idea takových programů teprve rodí. Mezinárodní projekt CreArt, sdružující pod svá křídla města západní i východní Evropy, nabízí mimořádnou příležitost výměny umělců na krátká i dlouhodobější období. Pomocná ruka, kterou v tomto může město nabídnout začínajícím nadějným talentům, se nám všem zanedlouho vrátí v renomé, publicitě a kreativitě zralých tvůrců“, uvedla Ivana Panochová, manažerka Galerie města Pardubic a odborný garant mezinárodního projektu CreArt.

V projektu CreArt je kromě Pardubic zapojeno dalších 12 evropských měst: Arad - Rumunsko, Aveiro - Portugalsko, Delft - Holandsko, Harghita - Rumunsko, Kaunas - Litva, Janov - Itálie, Kristiansand - Norsko, Lecce - Itálie, Linec - Rakousko, Valladolid - Španělsko, Vilnius - Litva a Záhřeb - Chorvatsko.

 

Mgr. Lucie Břízová

vedoucí odd. kultury a CR